Hur skyddar jag mig som företagare mot bedrägerier?

Antalet anmälda nätbedrägerier ökar hela tiden.

Allt fler drabbas av bedrägerier, vilket syns i Polisens anmälningsstatistik. Nu lanserar Polisen tillsammans med Svensk Handel, Företagarna och .SE en bedrägeriguide med tips och råd om hur du bäst undviker att bli lurad.

Antalet anmälda nätbedrägerier ökar hela tiden. Enligt Svensk Handel omsätter bluffakturor varje år minst 1,2 miljarder kronor.

I den nu presenterade guiden beskrivs dessa nya kriminella aktörers metoder, samt vad som kan hända dig om du drabbas. Guiden innehåller också tips om hur du kan skydda din verksamhet, och vilka rättigheter du har om någon försöker lura dig.

Olika delar av guiden innehåller checklistor som är enkla att bocka av när du kollar om ditt agerande på internet är säkert – eller om du riskerar att utsättas för bedragare. Guiden innehåller också ett antal olika case, som visar hur olika företagare har hanterat sina problem med denna speciella form av kriminalitet.

Ett vanligt fel är att strunta i att det faktiskt är fel, och att betala en faktura trots att den saknar verklighetsförankring.

Ett av syftena med guiden är att företagare ska kunna ta del av drabbades berättelser och gå igenom de olika checklistorna. För den som ändå drabbas finns bara en hållning, enligt Företagarna.

– Bestrid fakturan och betala absolut inte, säger Lars Nordfors, chefjurist på Företagarna, som varje dag möter drabbade småföretagare.

Här är några av bedrägeriguidens allmänt förebyggande tips:

1. Se till att du och dina medarbetare är medvetna om att det kommer att göras försök att lura företaget.

2. Lägg upp rutiner för vem som har rätt att beställa vad, exempelvis annonser i kataloger eller förbrukningsmaterial till kontoret. Se till att alla vet vem de ska hänvisa säljare eller lämna utskick till.

3. Upprätta en lista över vilka godkända leverantörer ditt företag har, och deras kontakt- och betaluppgifter. Se till att den som attesterar eller betalar jämför misstänkta fakturor mot listan.

4. Lär upp företagets vikarier. Förklara att de själva inte har rätt att ingå avtal eller ens bekräfta uppgifter på telefon eller i utskick. Lär dem att våga avfärda säljare som ringer.

5. Tacka aldrig ja till erbjudanden direkt i telefon eller vid dörren. Be alltid att få kolla upp företaget och vad de har att erbjuda, och be om säljarens kontaktuppgifter.

6. Ingå inte muntliga avtal utan be om skriftliga offerter på de erbjudanden du är intresserad av. Alternativt, spela in hela samtalet själv som bevis för säljarens löften.

7. Läs noga igenom skriftliga offerter och erbjudanden. Är du stressad, vänta tills du har tid. Kolla alltid upp företagen genom att söka på dem på nätet. Skriver du under ett avtal, se till att du inte lämnar tomma rutor säljaren kan fylla i efterhand. Se till att du alltid får en kopia på avtal och villkor.

Här hittar du den fullständiga bedrägeriguiden:

https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/skydda-ditt-foretag-mot-bedragare/
Källa: Nya Affärer.se

Hur skyddar jag mig som företagare mot bedrägerier?
måndag, 10 juni 2013

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.