Ordförande har ordet - maj 2018

VILKEN FANTASTISK MAJMÅNAD
Jag njuter verkligen varje dag av denna fantastiska majmånad! Vilket härligt solsken vi har - och temperaturerna i både luft och vatten är ju otroliga! Vilken underbar natur!  De vackra rapsfälten lyser upp i det skånska landskapet! Så många fina blommor som slagit ut! Vilka fantastiska fågelläten man hör! Så många glada människor det finns! Sverige är fantastiskt!


LYCKAD VÅRFEST I OSBY CENTRUM
Vädrets makter var också med oss och Osby Shopping när det anordnades vårfest i Osby centrum den 28 april.  Det var fina erbjudande i butikerna, underhållning, hoppborgar, karuseller, tipspromenad, och mycket folk i byn. Tack till alla inblandade för ett lyckat arrangemang.


LUNCHMÖTE 1 JUNI i LÖNSBODA
Fredagen den 1 juni har vi ett intressant lunchmöte om Volvo Cars framtid i allmänhet och Olofströmsverken i synnerhet. Vi har många kommuninvånare som direkt eller indirekt är påverkade av det som sker på Volvo och på Olofströmsverken.  Torbjörn Appelros är Director Stamping Engineering och har en god inblick i vad som händer på företaget.  Missa inte att ta del av Torbjörns föredrag och samtidigt äta en god lunch på Elibo´s´ Pub och Restaurang i Lönsboda. Välkommen kl. 12-13.

FÖRETAGSKLIMATET I KOMMUNEN
Som jag berättade i inledningen njuter jag av klimatet i maj – dock inte av företagsklimatet i kommunen – det oroar mig. Som framgått av den senaste tidens tidningsartiklar i Norra Skåne har Osby kommun dalat kraftigt i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.  Det samlade omdömet om klimatet, som också väger tungt när själva rankingen presenteras i oktober, har fallit kraftigt och är det näst sämsta bland Skånes kommuner.  2012 hade Osby betyg 3,91 och i år var betyget 2,67. Trenden i landet är dessutom allt bättre betyg till kommunerna. Att nå vårt tidigare uppsatta mål om Top 50 i Sverige år 2020 bedömer jag därför inte längre som möjligt.

Allt är dok inte dåligt. Självklart finns det delar i samverkan mellan kommunen och företagen som funkar alldeles utmärkt. T.ex. hör jag ofta goda omdömen om våra byggnadsinspektörer.  Detta framkom också i en undersökning som gjordes av Sveriges kommuner och Landsting. I undersökningen deltog 171 kommuner och Osby fick bäst betyg av alla! Om Knuds och Görans lösningsinriktade attityd till företagen varit mer utbredd hade vi legat i topp även i Svenskt Näringslivs undersökning.

Jag tror dock det krävs en omstart och ordentlig analys av orsakerna till betygstappet. Det är naturligtvis inte bara en enskild fråga, även om de kommunala upphandlingarna är en viktig orsak till tappet.  Den grundläggande attityden till lokala företagare och företag är central.

Det skiljer i svaren också mycket mellan hur politikerna och företagen upplever företagsklimatet. Det krävs därför fortsatta diskussioner och förhoppningsvis en gemensam bild på hur klimatet upplevs.  Utifrån detta hoppas jag att vi kan enas om ett nytt realistiskt mål, där betyget istället för rankingen ingår. När dessa mål är satta måste alla kavla upp armarna! Vi måste tillbaka till ett bra betyg på företagsklimatet för Osby kommun.

Avslutningsvis vill vi i Osby Näringsliv önska alla medlemmar en fantastisk sommar!

 

Lars Ericsson, ordförande

tisdag, 29 maj 2018

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.