Ordförande har ordet . oktober 2017

Företagsrankingen

Tyvärr fortsätter Osby Kommun att tappa i företagsrankingen. Eftersom enkäten genomfördes i början på året och betygen redan var kända var det ingen överraskning att vi fortsätter tappet när rankingen nu kom i september. Sedan enkäten genomfördes har projektet Top 50 startats och flera positiva åtgärder är vidtagna. Bl.a. är erfarenheterna från frukostträffarna bra. Där träffar kommunen och Osby Näringsliv 10-15 företagare från en specifik bransch eller specifikt industriområde och diskuterar vad som kan bli bättre och vad vi kan göra tillsammans.

Men nu räcker det tyvärr inte med möten och vackra ord, nu gäller det att i varje enskilt näringslivsärende handla i enlighet med de mål vi satt upp. Därför blev besvikelsen mycket stor när vi fick ta del av skallkrav och utvärderingsmodell för upphandlingen av bl.a. förskolor och LSS boende i kommunen. Denna upphandling är av principiell karaktär och försvårar avsevärt våra möjligheter att nå Top 50, även om år 2020 är några år bort. Mer om denna upphandling i annan artikel under Aktuellt.

Vi ligger nu på plats 175 (av 290 kommuner) i Svenskt Näringslivs företagsranking, vilket är ner 26 platser sedan förra årets mätning och ner 153 platser ner sedan toppåret 2009. Detta kan jämföras med Älmhult som klättrar 40 platser till plats 97 eller Östra Göinge upp 8 platser till 107. Noterbart är att Östra Göinge år 2012 låg på plats 246, så det går att vända utvecklingen. Även Markaryd klättrar 12 placeringar och hamnar på plats 15. De fick också Sveriges bästa betyg när företagen gav kommunen ett samlat omdöme på företagsklimatet. Imponerande! Fler borde göra studiebesök i Markaryd, inspireras och dra lärdom av deras goda företagsklimat.

En viktig aspekt för att förbättra klimatet är attityder till företagandet i kommunen. Det är därför glädjande att betyget på politikerna attityd till företagande förbättrats med 25 placeringar, men tråkigt att tjänstemännens betyg försämrats.

tisdag, 24 oktober 2017

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.