Ordförande har ordet - september 2018

Alla årstider har sin tjusning. Även om det är lite vemodigt att säga farväl till en underbar sommar, så uppskattar jag de fantastiska höstfärgerna som naturen skapar varje år. Likaså är det skördetid för bl.a. frukt och svamp och inte minst dags för jakttider för oss som är jägare.

Den 2 oktober kommer också den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges kommuner från Svenskt näringsliv/Demoskop. Eftersom denna bl.a. bygger på betyget i enkäterna som redovisades i maj kan vi tyvärr förvänta oss en fortsatt svag ranking av företagsklimatet i Osby.  2013 låg Osby på plats 36 bland Sveriges 290 kommuner. Förra året låg vi på plats 175. Ska vi tillbaka till det företagsklimat som tidigare rådde i kommunen och som vi kunde vara stolta över, måste det till en annan attityd och en kraftfull handlingsplan. Här måste vi alla hjälpas åt!

Ett sätt att hjälpa till är att engagera sig. Just nu pågår de politiska partiernas förhandlingar om tillsättande av nämnder och andra politiska uppdrag. Vad jag förstår har många partier svårt att attrahera personer som vill engagera sig politiskt. Så sitt inte längre på läktaren, utan engagera dig du också. Det är aldrig för sent. Vi måste få fler politiker som förstår en företagares vardag och arbetar för ett bättre företagsklimat.

Läste idag om den nya polisorganisationen och önskemålet om en polisstation i Osby. Jag tror vi är många som känner att Osby kommun i flera fall, har blivit övergivet av de statliga myndigheterna. T.ex. har arbetsförmedlingen, försäkringskassan och polisen flyttat sina kontor från orten, medan de finns kvar i grannkommunerna. Polisens nedläggning är nog den som skapat mest irritation. Polisen har ca 30 000 anställda i Sverige vilket innebär en polisanställd på 333 invånare. Osby kommun har ca 13 000 invånare vilket skulle innebära 39 poliser om alla skulle fördelas enligt invånarantalet. Nu vet jag att man inte fördela poliserna så och tycker inte heller att det ska ske. Jag vet också att många poliser måste jobba centralt, har specialuppdrag etc. - men nog borde vi väl åtminstone få en egen kommunpolis och en polisstation i kommunen.

Glöm inte att ta del av det generösa erbjudande från Göran Bengtsson som erbjuder våra medlemmar en gratis översyn av dina elkostnader. Han kan spara många slantar åt ditt företag. Glöm inte heller handeln Outlet i helgen med många fina erbjudanden och det intressanta lunchmötet på fredag. Mer om detta bifogas nedan. Vi ses väl kl. 12 på fredag – ingen föranmälan behövs och ta gärna med en arbetskamrat.
tisdag, 25 september 2018

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.